medere

Jak korzystać z dobrodziejstwa lata ?

Bez wątpienia jedną z największych zalet lata są świeże owoce. Są pyszne, kolorowe, soczyste i… pełne odżywczych składników! Można jeść je na surowo, wykorzystać do przygotowania smoothies, sałatek, domowych przetworów lub zamrozić by móc cieszyć się ich smakiem zimą. Jakie owoce zatem warto jeść, aby cieszyć się piękną skórą?

Jeżyny to nieocenione źródło antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, oraz witaminy C i E, a także magnezu i wapnia. Jeżyny dobrze wpływają również na pracę serca i polecane są w diecie odchudzającej ze względu na dużą zawartość błonnika.

Agrest jest źródłem luteiny, która ma korzystny wpływ na wzrok oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Zawiera także dużą ilość błonnika oraz jest źródłem magnezu i witaminy C.

Czerwone porzeczki zawierają pektyny pomagające regulować poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wzmacniają układ odpornościowy i mają korzystny wpływ na układ moczowy, łagodzą także bóle menstruacyjne. Są źródłem potasu, wapnia, żelaza oraz witamin C, A i K. Czarne porzeczki natomiast polecane są w chorobach górnych dróg oddechowych. Mają również korzystny wpływ na pracę jelit oraz pomagają usunąć toksyny z organizmu. Są źródłem antyoksydantów, witaminy C, kwasu foliowego, magnezu i żelaza.

Maliny polecane są w szczególności cukrzykom oraz osobom zmagającym się z anemią. Mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. To dobre źródło minerałów takich jak magnez, wapń, żelazo czy potas. Owoce i liście malin są także dobrym środkiem przeciwgorączkowym.

Jagody zawierają mnóstwo antyoksydantów, witamin i minerałów. Pomagają uregulować poziom cholesterolu, działają przeciwbakteryjnie i mają pozytywny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych.

Śliwki uregulują trawienie dzięki dużej zawartości błonnika. Korzystnie wpływają również na pracę układu nerwowego. Są źródłem witamin A, B, C i E oraz potasu, wapnia, żelaza i magnezu.

Aronia ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, pomaga regulować ciśnienie krwi i kojąco wpływa na oczy. To cenne źródło witamin B, C, E. Regularne jedzenie aronii pomaga zachować piękny i młody wygląd na wiele lat.

Gdy sezonowe owoce staną się podstawą letniej diety przeciwstarzeniowej, skorzysta na tym cały organizm. Świeże owoce wzmocnią odporność, dobrze nawodnią organizm oraz pomogą usunąć z niego toksyny. Skóra nabierze jędrność, wzrok się wzmocni, a nasze samopoczucie będzie w doskonałej formie.