medere

Joga na dobry sen

Bezsenność to zmora naszych czasów. Coraz więcej osób narzeka na niespokojny sen czy kłopoty z zaśnięciem, co najczęściej jest skutkiem przemęczenia i stresu. A brak snu to dla organizmu duże kłopoty – rozdrażnienie, zwolniony czas reakcji, a także przyspieszenie procesów starzenia. Ratunkiem może okazać się systematyczna praktyka jogi.

Joga potrafi wspaniale wyciszyć organizm, a dzięki regularnej praktyce, nasz sen stanie się głębszy i bardziej intensywny. Przed pójściem spać warto więc wykonać kilka prostych figur.

Pies z głową w dół – aby wykonać tę pozycję musimy uklęknąć na macie w delikatnym rozkroku i pochylić się do przodu. Dłonie wyciągamy jak najdalej – ręce muszą być wyprostowane, a uszy znaleźć między łokciami. Palce dłoni rozszerzamy i dociskami do podłogi. Następnie z wdechem podwijamy palce u stóp i prostujemy kolana. Biodra unosimy do góry zachowując przy tym proste plecy i ręce, a stopy rozstawiamy na szerokość bioder. Rozciągamy powoli kręgosłup poprzez dociskanie dłoni do podłogi z jednoczesnym wypychaniem bioder do góry. Pięty powinny dotykać podłogi.

Pozycja kota i krowy – na początek musimy uklęknąć na kolanach. Ustawiamy ręce pod ramionami, a kolana na szerokość bioder. Stopy muszą przylegać do maty. Z wdechem wykonujemy wklęsły (krowi) grzbiet, a z wydechem wypukły (koci) grzbiet. Jest to pozycja, która bardzo dobrze rozciąga kręgosłup i rozluźnia plecy.

Pozycja dziecka – należy uklęknąć w delikatnym rozkroku na szerokość bioder starając się trzymać pięty jak najbliżej siebie. Powoli obniżamy klatkę piersiową w dół do momentu aż dotkniemy ud i kolan. Opieramy boki ciała o wewnętrzne uda. Ręce układamy wzdłuż ciała. Dłonie powinny znajdować się przy stopach i być zwrócone do góry.
Pamiętajmy, aby podczas wykonywania każdego ćwiczenia kontrolować swój oddech!

Równie dobrym sposobem na zdrowy sen jest codzienna medytacja. W tym celu warto wyznaczyć sobie jedno miejsce w domu i określony moment w ciągu dnia, tak by medytacja stała się naszym nawykiem jak poranny prysznic. Po prostu przez 10-20 minut siadamy wygodnie w wybranym miejscu, prostujemy kręgosłup, dłonie kładziemy na kolanach i… oddychamy…. Wdech i wydech…

Regularnie wykonywane ćwiczenia złagodzą napięcia mięśniowe, zregenerują i dotlenią organizm, poprawią naszą koncentrację oraz samopoczucie. Wystarczy krótka praktyka jogi przed snem, aby doskonale zrelaksować ciało i umysł, a przede wszystkim pozbyć się problemów z zasypianiem. Rano obudzimy się wypoczęci i w najlepszych humorach!