medere

Twoje ciało jest młodsze od Ciebie

Czy wiesz, ile lat ma Twoje ciało? Średnio dużo mniej niż Ty sam. Ludzkie ciało nadal jest wielką zagadką, jego zdolności regeneracyjne często potrafią zaskoczyć. Czasem nie mamy pojęcia, jak wiele skomplikowanych procesów zachodzi w naszych organizmach każdego dnia. Chociaż mamy wrażenie, że cały czas mieszkamy w tym samym ciele, tak naprawdę ono nieustannie się zmienia.

Komórki mięśni w udzie odnawiają się całkowicie co cztery miesiące, czyli trzy razy do roku dostajesz całkowicie nowe udo. Komórki krwi odnawiają się co trzy miesiące, skóra odnawia się co czterdzieści dni, jelitowe komórki nabłonkowe średnio co pięć dni, a kości co parę lat. Codziennie dostajesz nowy komplet kubków smakowych. 70 miliardów komórek umiera w naszych ciałach każdego dnia, a my nawet tego nie zauważamy. Co jakiś czas niszczymy sami siebie a proces ten jest zamierzony. Gdy kończy się termin ważności twoich komórek niszczysz je i zastępujesz nowymi. Regeneracja organizmu jest podstawą naszego funkcjonowania. Przewlekły stres, obciążenia fizyczne i psychiczne sprawiają, że nasz organizm nieustannie musi się naprawiać dlatego złożony system regeneracji komórek jest najważniejszą siłą samoleczenia.

Zastanów się teraz jakie to ważne. Jeśli Twoje ciało zmienia się przez cały czas tak naprawdę możesz „odrodzić się na nowo” wymieniając swoje „części” na lepsze. Jednak żeby tak się stało musisz dać sobie na to szansę. Dopóki organizm podlega procesom samoistnej regeneracji procesy starzenia się przebiegają wolniej a Ty zachowujesz zdrowie o dobre samopoczucie. Możesz pomóc ciału odzyskać równowagę i wzmocnić procesy regeneracyjne poprzez zmianę nawyków żywieniowych, dostarczanie odpowiednich składników odżywczych, regularną aktywność fizyczną. Czasem musisz całkowicie zmienić swój styl życia i sposób myślenia żeby zawalczyć o siebie i swoje zdrowie.

Dzięki świadomym wyborom, których dokonujesz każdego dnia, możesz dostać nowe ciało – zdrowsze, piękniejsze, silniejsze. Ciało, które nie zna wieku.

Aleksandra Strączek – Dietetyk